LEVEN LANG ONTWIKKELEN
23 maart 2021
Bekijk online
Hogeschool van Amsterdam
BESTE ALLEMAAL,

We hebben ook dit keer weer een goed gevulde nieuwsbrief met updates en ontwikkelingen rondom LLO binnen de HvA. Maar ook buiten de HvA is LLO volop in beweging. Daar wil ik jullie graag over bijpraten hier:

Leven lang ontwikkelen staat landelijk volop in de belangstelling met de actie-agenda van de SER, het kabinetsbeleid rondom LLO en natuurlijk ook via de maatregelen in de ‘NL Leert Door’ regeling in het kader van Corona. LLO is inmiddels ook een speerpunt binnen drie ministeries (Economische Zaken, SZW en OCW). Er komen steeds meer regelingen en subsidies op de markt om LLO te stimuleren waarbij omscholing naar kraptesectoren (zorg, onderwijs, ICT en techniek) extra veel aandacht krijgt.

Zoals jullie weten ben ik projectleider Fast Switch voor de Vereniging Hogescholen waarvoor we landelijk samenwerken met hogescholen om tot een omscholingsroute per kraptesector te komen. Daarvoor laten we ons inspireren door Make IT Work en we werken maandelijks met veel energie en enthousiasme aan een ‘Make Care Work’, een ‘Make Education Work’ en een ‘Make Tech Work’. Het Ministerie OC&W heeft Fast Switch inmiddels ook opgepikt. 

Het ziet er naar uit dat zij middelen gaan toezeggen om Fast Switch van start up naar scale up te brengen, mede dankzij de inspanningen van onze partners Buitenboordmotor en House of Skills. Goed nieuws dus!

Over OC&W gesproken, daar staat LLO hoog op de strategische agenda. We kunnen dan ook veel stimulerende kaders en regelingen verwachten die LLO en flexibilisering een impuls zullen geven. Zo wordt het bij wet mogelijk om te werken met (eenheden van) leeruitkomsten. Hierover vertel ik jullie graag meer in de volgende nieuwsbrief en dan zal ik ook stilstaan bij House of Skills en de komst van het skills paspoort. Kortom: er gebeurt genoeg en ik vind het mooi om te zien hoe LLO aan het verbreden is en ook steeds meer het diploma-onderwijs begint te raken.

Voor nu veel leesplezier gewenst met deze nieuwsbrief!

Groet, Radboud


 
LLO NIEUWS

 
Persoonlijke leerpaden
PERSOONLIJKE LEERPADEN

In het instellingsplan ‘Hogeschool in 3D’ beloven we de student meer regie op zijn studiepad. Een hogeschoolbreed programma Persoonlijke Leerpaden gaat van start om dit met elkaar realiseren. Daarbij staan drie ambities centraal...

lees verder    Persoonlijke leerpaden
 
PODCAST

Meer weten over persoonlijke leerpaden, goed georganiseerd onderwijs en leven lang ontwikkelen? Luister dan deze podcast. Opgenomen tijdens de laatste HvA kennisparade begin februari met collega’s Harry Zengerink, Lucie te Lintelo en Radboud Dam over de vraag: Hoe geef jij invulling aan de ambities van de HvA?

Ga naar de podcast    Podcast
Podcast
 
HvA biedt deeltijdopleiding met baan vanwege tekort engineers 
HVA BIEDT DEELTIJDOPLEIDING MET BAAN VANWEGE TEKORT ENGINEERS 

De HvA biedt in samenwerking met toonaangevende bedrijven als Heijmans, Homij, Unica, Van Dorp en Croonwolter&dros een deeltijdopleiding Engineering met baan aan om het tekort aan technici te verminderen. De deelnemende bedrijven nemen de studenten in dienst en betalen hun opleiding. Op 18 mei starten ze onder de naam #beanengineer een gezamenlijke campagne om talent te werven en op te leiden.

Meer weten?     HvA biedt deeltijdopleiding met baan vanwege tekort engineers 
 
DRIE NIEUWE OMSCHOLINGSRICHTINGEN MAKE IT WORK 

De vraag naar IT’ers blijft onverminderd hoog. Make IT Work speelt in op deze vraag en start dit jaar met drie nieuwe omscholingsrichtingen. In februari is er een groep cursisten gestart met de omscholing SAP Business & Data Analysis en in april starten de nieuwe omscholingen Low-Code en Security. Benieuwd naar de inhoud van de omscholingsrichtingen of wat Make IT Work nog meer doet?

Lees het hele artikel hier   
 
NIEUWS UIT DE FACULTEITEN

 
HBO-V KOMT MET VERSNELDE VARIANT VOOR WERKENDEN

Om in te spelen op de vraag van de markt, is op 1 februari de opleiding Verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam gestart met een flexibel en versneld instroomtraject voor werkenden, die als hbo verpleegkundige aan de slag willen. Kandidaten die deelnemen aan het traject doorlopen in 4-6 maanden tijd een aantal modules. Het onderwijs wordt voornamelijk digitaal aangeboden en is door de kandidaat grotendeels zelf te plannen. Bij een voldoende resultaat geeft dit direct toegang tot de hoofdfase van de Verpleegkunde duaal-opleiding. Bij voorkeur zijn de kandidaten in het versnelde traject al 8 tot 16 klokuren per week bij een zorginstelling aan de slag.

Kijk hier voor meer informatie    HBO-V komt met versnelde variant voor werkenden
HBO-V komt met versnelde variant voor werkenden
 
Make Youthcare Work!
MAKE YOUTHCARE WORK!

In antwoord op krapte binnen de Jeugdhulp werken we aan een mooi zij-instroomtraject. Samen met House of Skills en de Gemeente Amsterdam bieden we mensen, met al een set aan passende skills door (werk)ervaring, de kans op een baan in de jeugdhulp. Het proces van selecteren, opleiden, begeleiden en inwerken doen we met kennis en kunde van HvA-onderwijsprofessionals, HR-medewerkers en inhoudsdeskundigen binnen de organisaties Jeugdhulp. Eind 2021 willen we een start maken met dit unieke leer- en ontwikkeltraject. Lennert den Breems (Hoofd Leven Lang Ontwikkelen FMR) brengt alle partners samen met als doel: Omscholen tot kritische startbekwame jeugdprofessionals die over de grenzen van het eigen vakgebied heen kijken en een weg vinden in de snel veranderende wereld!

 
LEGAL VERKENT NIEUWE LLO THEMA’S

Op dit moment is Legal bezig om vanuit een Leven Lang Ontwikkelen nieuwe thema’s te verkennen. Zo is er samen met de Opleidingsadviesraad (OAR) van HBO-Rechten, de master Legal Management en een grote docentendelegatie vanuit HBO-Rechten gekeken welke thema’s interessant zouden kunnen zijn als leergang voor het werkveld. Wordt vervolgd!

Bekijk de afbeelding    Legal verkent nieuwe LLO thema’s
Legal verkent nieuwe LLO thema’s
 
Eerste leertraject klimaatadaptatie gestart
EERSTE LEERTRAJECT KLIMAATADAPTATIE GESTART

Onderzoeksprogramma Urban Technology is een eerste leertraject gestart bij de gemeente Amsterdam op het gebied van klimaatadaptatie. De pilot loopt tot 18 maart en er zijn 33 deelnemers, werkzaam als projectleider of medewerker in dit specifieke vakgebied. Doel: het kennispeil op het gebied van klimaatadaptatie binnen de gemeentelijke organisatie te versterken en beter te borgen.De trainers zijn onderzoekers en docenten van de Hogeschool van Amsterdam onder leiding van lector Dr. Jeroen Kluck. De verwachting is dat er meerdere incompany vervolgtrajecten uit deze pilot zullen volgen.

Meer weten? Neem contact op met Viktoria Balla-Kamper    Eerste leertraject klimaatadaptatie gestart
 
FBE MAAKT STAPPEN IN PERSOONLIJKE LEERPADEN EN RIJKE LEEROMGEVINGEN

De faculteit Business en Economie is bezig met een grootschalig plan om uiteindelijk persoonlijke leerpaden voor elke student mogelijk te maken. De eerste stap is om rijke leeromgevingen te creeren binnen de bestaande opleidingen. Op zo’n manier dat deze leeromgevingen, ook wel modules, in een later stadium over opleidingen heen uitgewisseld kunnen worden. Daarvoor wordt een aantal heldere didactische en logistieke kaders gebruikt. Op dit moment worden er projecten geformuleerd binnen elke opleiding die naar deze leeromgevingen toewerken. Daarnaast worden er een aantal FBE-brede projecten opgezet zoals een vrije bachelor-variant, een herorientatie module, een interdiscliplinaire minor en een interdisciplinaire master. Binnenkort geeft FBE een Special uit waarin de kaders, de plannen en projecten worden toegelicht.

 
BEDRIJFSVOERING EN ONDERSTEUNING

 
STAP-REGELING EN HVA

Per januari 2022 gaat de landelijke STAP-regeling van start, een initiatief van de Ministeries van SZW en OCW, dat de scholingsaftrek gaat vervangen. Het STAP-budget biedt iedere werkende of werkzoekende in Nederland de mogelijkheid een subsidie van maximaal €1000 per persoon aan te vragen voor het volgen van om-, bij-, of nascholing om zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Belangstellenden moeten daarbij kiezen uit een lijst van publieke en private opleiders, die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder    STAP-regeling en HvA
STAP-regeling en HvA
 
Je ontvangt deze update omdat je hebt aangegeven geïnteresseerd te zijn in het Programma Leven Lang Ontwikkelen. De update verschijnt vier keer per jaar. Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar levenlangontwikkelen@hva.nl.

Klik hier om je af te melden voor deze nieuwsbrief.
  Hogeschool van Amsterdam op Facebook   Hogeschool van Amsterdam op Instagram   Hogeschool van Amsterdam op Snapchat   Hogeschool van Amsterdam op Youtube   Hogeschool van Amsterdam op Linkedin   Hogeschool van Amsterdam op Twitter