Op 6 januari bezocht Petr Blizkovsky, secretaris-generaal van het Europees comité van de regio’s, de Hogeschool van Amsterdam. Het bezoek benadrukte de cruciale rol van hogescholen in het aanpakken van stedelijke en regionale uitdagingen en het behalen van duurzaamheidsdoelen in Europa. Hoogtepunten: 🤝 Inspirerende gesprekken met medewerkers en studenten, o.a. met Digital Society School. Ook sprak Blížkovský met rector Geleyn Meijer en lector Harry van Vliet over praktijkgericht onderzoek en samenwerking met steden voor innovatie en veerkracht. 🌱 De HvA, onderdeel van het U!REKA European University-netwerk, deelde haar visie op inclusief hoger onderwijs en duurzame impact. ♻️ Dit bezoek liet de groeiende rol van de HvA in Europa zien als centrum voor onderzoek, onderwijs en innovatie. Door samen te werken met Brussel en internationale organisaties, koppelt de HvA lokale uitdagingen aan Europese doelen zoals klimaatneutraliteit. Onderwijs, overheden en organisaties hebben elkaar nodig. Samen bouwen we aan een duurzame, inclusieve toekomst.
Amsterdam University of Applied Sciences
Higher Education
Amsterdam, Noord-Holland 268,250 followers
Creating Tomorrow
About us
The Amsterdam University of Applied Sciences/Hogeschool van Amsterdam (AUAS/HvA) is a knowledge institution that educates tomorrow’s professionals in a wide array of fields and disciplines of higher education. With a distinct focus on applied sciences, the AUAS enables students, lecturers and researchers to develop cutting-edge – and practical – knowledge and innovations. AUAS students are immersed in Amsterdam during their studies, a city renowned as a hotbed of education and research in all conceivable areas: culture and society, trade, logistics, aviation, shipping, information technology, sports, healthcare and more. With the city as their laboratory, AUAS students and lecturers work closely with countless industries, companies and organisations to come up with smart solutions to challenges facing Amsterdam. Applied research is a crucial component of the many educational programmes AUAS offers, and is conducted in close collaboration with both professors and professionals. Students work alongside professors in labs and at centres of applied research. AUAS focuses on five priority areas for research: Amsterdam creative industries, Urban Education, Urban Management, Urban Technology and Urban Vitality. Entrepreneurship is another important focus area. The AUAS consists of seven faculties, teaching 45,460 students and offering 92 Bachelor’s, Master’s and Associate degree programmes. It is one of the biggest employers in the field of higher education, and in Amsterdam, with some 4,066 staff members. *reference date: 2018 http://www.amsterdamuas.com/
- Website
-
http://www.hva.nl/
External link for Amsterdam University of Applied Sciences
- Industry
- Higher Education
- Company size
- 1,001-5,000 employees
- Headquarters
- Amsterdam, Noord-Holland
- Type
- Educational
- Founded
- 1993
- Specialties
- Higher education, Onderzoek, Hbo onderwijs, Persoonlijke ontwikkeling, Deeltijd, Master, Bachelor, Research, and Applied Research
Locations
Employees at Amsterdam University of Applied Sciences
-
Wilco Verdoold
Register Marketer, Strategist, Speaker, Author, Geek, Lecturer/Researcher @ Amsterdam University of Applied Sciences
-
Astrid Poot
Stubborn thinker-maker, healing today's anxious society by friendly force.
-
Saule Massalina
-
Tamara Rogić
Lecturer, Researcher | expertise areas: mentoring the design process & advising on cultural heritage issues
Updates
-
Hoe zorg je ervoor dat mensen echt inhoudelijk kunnen meepraten over het beleid in hun omgeving? Een burgerberaad is een van de manieren om meer directe democratie te bevorderen. Maar om er voor te zorgen dat zoiets een succes wordt, moet je natuurlijk als deelnemer wel het gevoel hebben dat er echt iets gedaan wordt met je inbreng. Twee van onze lectoraten doen onderzoek naar deze burgerberaden. In Nieuwsuur laat lector Psychologie voor een Duurzame Stad Reint Jan Renes 🌱 Jan Renes zijn licht schijnen over de uitkomsten van het mini-burgerberaad waarmee in 2021 in Amsterdam werd geëxperimenteerd. 💬 “De leden van een burgerberaad hebben zich echt heel betrokken getoond en er heel veel van geleerd. Dan wil je natuurlijk ook dat die adviezen daarna worden opgevolgd. Als dat dan niet gebeurt, dan is de teleurstelling heel groot. En dat is nu juist een van de pijlers van het burgerberaad: het versterken van de relatie tussen overheid en burger. Dan werkt het dus averechts.” Ook komend jaar zullen er in verschillende gemeentes burgerberaden rond klimaat en duurzaamheid plaatsvinden. Samen met de De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences zullen wij als hogeschool verder onderzoek doen naar de impact van deze nieuwe vorm van burgerparticipatie.
-
De afgelopen maanden hebben duizenden studenten en medewerkers hun bezwaren geuit tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. De langstudeerboete is inmiddels van tafel, maar we zijn er nog niet. Er staan nog steeds grote bezuinigingen op de planning. Onderzoek van Ipsos I&O laat bovendien zien dat het voorstel van de linkse oppositie om niet te bezuinigen op onderwijs de meeste steun krijgt onder de Nederlandse kiezers. Wij bij de Hogeschool van Amsterdam blijven ons verzetten tegen deze plannen. Want jongeren zijn de toekomst van Nederland, en investeren in onderwijs is investeren in onze samenleving.
-
De Raad van Toezicht van de Hogeschool van Amsterdam heeft Jopie Nooren, voorzitter van het College van Bestuur, herbenoemd voor een tweede termijn van vier jaar. De herbenoeming gaat 1 maart 2025 in. De Raad van Toezicht heeft het besluit genomen na consultatie van onder andere directe collega’s, de Centrale Medezeggenschapsraad en decanen. “Jopie Nooren heeft laten zien dat zij een bestuurder is met een warm hart en een koel hoofd. Een bestuurder die sturing geeft aan de organisatie en de belangrijke dossiers die daar spelen", aldus Gala Veldhoen, voorzitter van de Raad van Toezicht. In haar tweede termijn gaat Nooren door op de weg die zij de afgelopen jaren bewandelde. De beperktere inkomsten blijven haar aandacht vragen. Samen met de organisatie maakt ze keuzes om de continuïteit en kwaliteit van onderwijs en onderzoek te waarborgen. Nooren is blij met het vertrouwen dat de Raad van Toezicht in haar heeft: “De komende jaren gaan we met elkaar als Hogeschool van Amsterdam verder werken aan een wendbare, toegankelijke, diverse en inclusieve hogeschool. Met onderwijs en praktijkgericht onderzoek willen wij blijven bijdragen aan de maatschappelijke opgaven in de metropoolregio Amsterdam. Daarbij vind ik het belangrijk dat alle studenten, collega’s én samenwerkingspartners zich bij de HvA welkom, thuis, gezien en gehoord voelen. Ik verheug me erop om me hiervoor te blijven inzetten.”
-
📅 De HvA organiseert in januari weer veel interessante events. Van creatieve samenwerkingen tot duurzame initiatieven, hier een kleine greep van wat er op de planning staat: 🌱 De Verbeeldingswerkplaats - Centre of Expertise Creative Innovation Op donderdag 23 januari verandert De Verbeeldingswerkplaats Pakhuis de Zwijger in een broedplaats van creativiteit en samenwerking. Onderzoekers, ontwerpers, kunstenaars, activisten, beleidsmakers en Amsterdammers bundelen hun krachten om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Kom naar een inspirerende middag vol workshops, gesprekken en ideeën. 🧠 Studentleren in living labs Hoe kun je het leren in living labs voor studenten optimaal organiseren? Dr. Linda van Ooijen-van der Linden vertelt het op dinsdag 28 januari. De senior onderzoeker bij het lectoraat Higher Education, Research and Innovation, presenteert tijdens dit event haar nieuwste onderzoeksresultaten. 🏆 GO Game Changers Awards De GO Game Changers Awards zet op 30 januari duurzame studenteninitiatieven in de spotlight. Kom naar FLOOR in het Wibauthuis, stem op je favoriet en ontdek welk project de jury- en publieksprijs van €500 wint! ⚡Netcongestie Learn & Share - City Net Zero – Centre of Expertise HvA Op 30 januari vindt de Netcongestie Learn & Share plaats, waar kennis wordt gedeeld en oplossingen worden besproken voor het overbelaste elektriciteitsnet. Ontdek hoe slimme energie-flexibilisering kan bijdragen aan zowel verduurzaming als economische groei. Bekijk de volledige agenda via de link in de comments.
-
Teun Rebergen is tweedejaarsstudent Voeding en Diëtetiek en werkt naast zijn studie als kok bij het Texelse restaurant 'Het Kook Atelier Op Oost'. Dit restaurant ontving onlangs een groene Michelinster voor duurzame gastronomie. 🌱 "De wisselwerking tussen mijn studie en mijn werk geeft me een breder beeld op beide vlakken," vertelt Teun. Tijdens zijn opleiding leert Teun voeding te benaderen vanuit chemische, technische en medische kanten. Die kennis past hij direct toe in de keuken. Of het nu gaat om productontwikkeling, smaakonderzoek of het inspelen op allergieën: zijn studie versterkt zijn werk én andersom. 💡 Teuns keuze voor de modules 'Food & Taste' en 'Food & Design' laat zien hoe praktijkervaring en theoretische kennis elkaar versterken. “Ik kijk nu vanuit meerdere perspectieven naar voeding en koken, en dat maakt beide enorm interessant.”
-
Het akkoord over de aangepaste onderwijsbegroting leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar er is ook positief nieuws: ✅ De langstudeerboete is definitief van tafel. Hier hebben we het afgelopen halfjaar, samen met studenten, hard voor gestreden. ✅ Het akkoord biedt ruimte om de doorstroom van mbo naar hbo te blijven stimuleren. Maar er zijn ook zorgen: ⚠️Hoewel er 125 miljoen minder bezuinigd wordt op internationalisering (met name in de regio), blijft dit een forse maatregel. Deze bezuiniging voelt onrechtvaardig, omdat internationalisering binnen het hbo zeer beperkt is en vooral gericht is op de arbeidsmarkt. Het is daarom essentieel dat de uitwerking hiervan zorgvuldig gebeurt en recht doet aan de rol van hogescholen. ⚠️ De bezuiniging op het stagefonds blijft een groot punt van aandacht. Het is cruciaal om dit fonds te behouden, vooral ter ondersteuning van stages in de zorgsector. Daarom blijft onze oproep aan de politiek: #houdhethboheel #voordetoekomstvanNederland.
-
Kerst is dé tijd van samenkomen, genieten en lekker eten. Maar met 50% van de Nederlanders die al overgewicht heeft – en een verwachting van 64% in 2050 – rijst de vraag: hoe houden we het feestelijk én gezond, zeker voor kinderen? Docent-onderzoeker Voeding en Diëtetiek Yvonne Booij vertelt in Het Parool wat je als ouder kunt doen. "Kinderen imiteren alles. In de basisschoolleeftijd zijn ouders de belangrijkste rolmodellen. Hun eet-, drink- en leefgewoonten bepalen hoe het er thuis aan toegaat. Het is daarom extra belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven”, zegt Booij. Volgens de onderzoeker kan een gezaghebbende opvoedstijl helpen overgewicht bij kinderen tegen te gaan. "Dit betekent dat je als ouder openstaat voor de wensen van je kind, maar duidelijke grenzen stelt. Je gaat samen boodschappen doen en zegt: 'Je mag geen snoep uitkiezen, maar wel een gezond toetje.' Als je alles verbiedt, gaan ze op latere leeftijd juist dingen eten die niet mogen", aldus Booij.
-
Ondanks dat de langstudeerboete mogelijk van tafel is, zijn de financiële vooruitzichten van het onderwijs nog steeds heel somber. Voor het hbo zijn de geplande bezuinigingen op het aantal internationale studenten en Engelstalige opleidingen NIET nodig. Het aantal internationale studenten bij het hbo is laag: gemiddeld maar 8 procent, en bij de Hogeschool van Amsterdam ligt het percentage zelfs lager. Verschillende bedrijven en organisaties in ons land hebben professionals nodig die kunnen werken in een internationale omgeving. Als wij als hogescholen niet aan deze vraag kunnen voldoen, schieten we tekort in onze maatschappelijke opdracht. Vereniging Hogescholen